-- Naspolya Étterem és Panzió - 7164 Bátaapáti, Deák u. 1. - 74 409 033; 30 64 44 811; 30 412 47 27 - info@naspolyapanzio.hu
BORKOSTOLÓ


Borkóstoló

Az űrlap teteje

A Tűzkő Birtok Bátaapátiban a tolnai dombok között fekszik. A dombok és apró völgyek, valamint a gyönyörű szálkai és zsibriki tavak tökéletes mikroklímát teremtenek a szőlőtermesztéshez.

 A Szekszárdi-borvidék ősi kultúrtáj, ahol már a régi rómaiak is készítettek bort, akárcsak az első magyar királyok, akik szigorú rendeletekkel védték a nemes nedű termelését a régióban. A szőlőtermesztés-borkészítés még a török alatt is virágzott, s a szorgos és borivó svábok XVIII. századi betelepítésével pedig új lendületet vett a borkultúra. A XVIII. század második felétől az Apponyiak tulajdonába került Apáti.  A kulturált és patrióta arisztokrata család a kor egyik legmodernebb pincészetét hozta létre itt a XIX. században. A tulajdonukban lévő birtokok közül az apáti rendelkezett a legmagasabb termelési és minőségi potenciállal. Az itt termelt borok kellemes bukéjukról híresek.

A Tűzkő Birtokon 1991-ben épült a kíméletes préseléshez, ellenőrzött hőmérsékletű fermentáláshoz és palackozáshoz szükséges, csúcstechnológiájú berendezésekkel felszerelt új borospince. A borászat emellett rendelkezik egy, a löszdombba fúrt, téglával kirakott földalatti pincével is, amelyet az 1700-as évek elején alakítottak ki. Ez a kiváló adottságú, évi 1 °C-os hőingadozású pince ma is ugyanúgy működik, mint 300 évvel ezelőtt és az Apponyiak idejében.

Jelenleg a Tűzkő Birtok tulajdonosa, Antinori márki a világ egyik legnagyobb borembere, aki 2000-ben döntött úgy, hogy átveszi a Tűzkő Birtok irányítását. A márki a modern olasz bor megteremtője. Ő volt az, aki a hetvenes években forradalmi újításokat vezetett be az itáliai borászatba és a híg latin asztali italok szintjéről a világ élvonalába emelte a toszkán borokat. Ám a mély, súlyos és világhíres toszkán vörösök mellé kiváló minőségű, illatos-ropogós fehérek is kellenek, ezek forrását a márki a Tűzkő Birtokon találta meg.

Míg Szekszárd a vörös, a Tolnai borvidék inkább a pompás, illatos, üde savú fehér borairól híres, melyek alapját a chardonnay, a tramini, a zöld veltelini, a rajnai rizling és a sauvignon blanc fajták adják. A remek fehérek mellett nagy, mély és komplex vörösöket is ki lehet bontani a tolnai löszdombokból, ahogy ezt a Tűzkő Birtok zászlósbora, a Tűzkő Domb-házasítás is bizonyítja.

Igény szerint a Tűzkő Birtok pincészetében borbemutatót és kóstolót szervezünk 3 főnél nagyobb társaságok számára.

Vendégeink az alábbi szőlőfajtákból készült nedűket kóstolhatják és vásárolhatják meg a Naspolya Panzió és Étteremben:

 

 

Chardonnay Barrique 2010

 

 

 

 

   

A Bátaapáti birtokon termelt, gondosan válogatott Chardonnay szőlőből készült, barrique hordóban érlelt minőségi fehérbor.

 

Mihez fogyasszuk?

füstölt halakhoz és húsokhoz

Hány fokon?

12-14 C°-on

       

Riesling 2011


Kézzel szüretelt alapanyagból, reduktív technológiával készült könnyed és illatos bor.

Mihez fogyasszuk? pikáns, keleti ízesítésű szárnyasokhoz

Hány fokon?     8-10 C°-on

Sauvignon Blanc 2011

Kíméletes feldolgozás és 6 órás héjon áztatás után acéltartályban erjesztett illatos bor.

 

Mihez fogyasszuk?

hal- és szárnyas húsok kiváló kísérője

Hány fokon?

jól lehűtve, 9-10 C°-on

   
       

Tramini 2011

Kíméletes feldolgozás és 24 órás héjon áztatás után acéltartályban erjesztett illatos bor.

 

Mihez fogyasszuk?

halak, saláták, ázsiai ételek, fehér húsok remek kísérője

Hány fokon?

 
   

9-10 Co-on

       

Verdolino 2011

Kézzel szüretelt alapanyagból, reduktív technológiával készült szép savakkal rendelkező bor. 1998-ban Magyarország legjobb halborának választották.

 

Mihez fogyasszuk?

levesek, halak, grillek, tészták, saláták, sajtok

Hány fokon?

kifejezetten hidegen, 9-10 C°-on

   
       

Kékfrankos rosé 2012

Kézzel szüretelt alapanyagból, reduktív technológiával készült kiváló rosé, mely az átlagos rosék-tól eltérően hosszabb ideig megtartja potenciálját.

Mihez fogyasszuk?

fehér húsokhoz, könnyű ételekhez

Hány fokon?

jól lehűtve, 8-10 C°-on

       

 

 

Tűzkő Domb Cuvée 2007

Számos külföldi és hazai borverseny aranyérmes bora, amely a klasszikus bordói iskolát követi. Kizárólag csak a legkiválóbb évjáratokban készítik, a szőlőalapanyagot a Tűzkő Dombról szüretelik.

Mihez fogyasszuk?

vadételek, vörös húsok, csokoládéval, meggyel készült desszertek mellé

Hány fokon?

16-18 C°-on

       

Merlot 2009

Mély színű, testes, tanninokban gazdag, tartalmas vörösbor. Fahordós és palackos érlelés után fejlődik ki rendkívüli zamatgazdagsága, és erdei gyümölcsökre emlékeztető illatvilága.

 

Mihez fogyasszuk?

Vadételekhez

Hány fokon?

16-18 C°-on

       

 

 

 

 

       

7frankos 2009

Új töltésű barrique hordóban 12 hónapot érlelődött bor, a palackos érlelést követően kerül a borszerető közönség elé.

Mihez fogyasszuk?

fűszeres húsfélék mellé

Hány fokon?

16-18 C°-on

       

Talentum Cuvée 2009 

A pincészet első magas minőségben elkészített vörösbora ez a Cabernet Franc-Kékfrankos házasítás. A bort 14 hónapig barrique hordókban majd 1,5 évig palackban érlelték.

Mihez fogyasszuk?

Vöröshúsok, pörköltek, halászlé, és olasz ételek

Hány fokon?

17-18 C° kis levegőztetés után