Borkóstoló
Az űrlap teteje
A Tűzkő Birtok Bátaapátiban a tolnai dombok között fekszik. A dombok és apró völgyek, valamint a gyönyörű szálkai és zsibriki tavak tökéletes mikroklímát teremtenek a szőlőtermesztéshez. A Szekszárdi-borvidék ősi kultúrtáj, ahol már a régi rómaiak is készítettek bort, akárcsak az első magyar királyok, akik szigorú rendeletekkel védték a nemes nedű termelését a régióban. A szőlőtermesztés-borkészítés még a török alatt is virágzott, s a szorgos és borivó svábok XVIII. századi betelepítésével pedig új lendületet vett a borkultúra. A XVIII. század második felétől az Apponyiak tulajdonába került Apáti. A kulturált és patrióta arisztokrata család a kor egyik legmodernebb pincészetét hozta létre itt a XIX. században. A tulajdonukban lévő birtokok közül az apáti rendelkezett a legmagasabb termelési és minőségi potenciállal. Az itt termelt borok kellemes bukéjukról híresek. A Tűzkő Birtokon 1991-ben épült a kíméletes préseléshez, ellenőrzött hőmérsékletű fermentáláshoz és palackozáshoz szükséges, csúcstechnológiájú berendezésekkel felszerelt új borospince. A borászat emellett rendelkezik egy, a löszdombba fúrt, téglával kirakott földalatti pincével is, amelyet az 1700-as évek elején alakítottak ki. Ez a kiváló adottságú, évi 1 °C-os hőingadozású pince ma is ugyanúgy működik, mint 300 évvel ezelőtt és az Apponyiak idejében. Jelenleg a Tűzkő Birtok tulajdonosa, Antinori márki a világ egyik legnagyobb borembere, aki 2000-ben döntött úgy, hogy átveszi a Tűzkő Birtok irányítását. A márki a modern olasz bor megteremtője. Ő volt az, aki a hetvenes években forradalmi újításokat vezetett be az itáliai borászatba és a híg latin asztali italok szintjéről a világ élvonalába emelte a toszkán borokat. Ám a mély, súlyos és világhíres toszkán vörösök mellé kiváló minőségű, illatos-ropogós fehérek is kellenek, ezek forrását a márki a Tűzkő Birtokon találta meg. Míg Szekszárd a vörös, a Tolnai borvidék inkább a pompás, illatos, üde savú fehér borairól híres, melyek alapját a chardonnay, a tramini, a zöld veltelini, a rajnai rizling és a sauvignon blanc fajták adják. A remek fehérek mellett nagy, mély és komplex vörösöket is ki lehet bontani a tolnai löszdombokból, ahogy ezt a Tűzkő Birtok zászlósbora, a Tűzkő Domb-házasítás is bizonyítja. Igény szerint a Tűzkő Birtok pincészetében borbemutatót és kóstolót szervezünk 3 főnél nagyobb társaságok számára. Vendégeink az alábbi szőlőfajtákból készült nedűket kóstolhatják és vásárolhatják meg a Naspolya Panzió és Étteremben:
|